Vänskapscupen 2019

För två år sedan genomfördes det en cup på Erikslundskolan, med syfte att integrera barn i åldrarna 7-12 år från olika klasser och skolformer, så som Grundskola, Grundsärskola och Träningsskola och att träna dem på att utgå ifrån ett Fair play tänk när de spelar. Detta gjorde att vi bestämde oss för att ge eleverna gröna kort under matcherna och låta dem som hade flest gröna kort under hela cupen, vinna cupen.

Eleverna fick läsa på om Fair play och diskutera detta i klassen, informationen de fick såg ut så här:

Grönt kort

För att stimulera till Fair Play kommer gröna kort att delas ut av en matchledare. Lagets gröna kort läggs sedan ihop och kommer att ligga till grund för vilka som vinner Fair Play pokalen!

Att diskutera i klassen

Vad är Fair Play!?

Rent spel – på och utanför plan

Fair play kommer från engelskan och betyder rent spel. Alla som deltar i en lagsport eller utövar en individuell idrott förväntas både kunna och tillämpa reglerna för idrotten ifråga. Ändå har man i vissa lagsporter tre eller flera domare. Det kan nästan verka som om vissa idrottare inte kan reglerna, eller inte känner till domarnas uppgift. Det spelar ingen roll om domaren anses vara både blind, döv, halt och lytt – det är ändå hans eller hennes speluppfattning som gäller. Det finns både goda och dåliga förlorare, precis som det finns goda och dåliga vinnare. En god förlorare/vinnare har mognad och distans till idrotten. Jorden går inte under för att ens favoritlag bara vinner vissa matcher.

Fair play handlar inte bara om hur väl du följer reglerna på i drottsplanen i just din idrott. Ett fair play, eller rent spel, innebär också att våga säga till om du tycker att någon gör fel vid sidan av planen. Händer det att någon är otrevlig eller elak mot någon annan är det viktigt att du säger ifrån. Rent spel innebär att ta hand om varandra och att vi alla följer idrottens värdegrund, och att vi därmed hjälper varandra att bli schyssta lagspelare.

Hur kan man göra för att alla skall trivas?
Hur tycker du att man ska behandla andra människor? Ditt svar på den frågan skulle kunna kallas för din personliga värdegrund. Att ha en värdegrund innebär alltså att man har bestämt sig för hur man bör vara mot varandra.

Inom idrotten (och naturligtvis även annars) ska vi respektera varandra, oavsett hur man ser ut eller var man kommer ifrån. Att alla ska få möjlighet att vara med och delta i idrottsrörelsen är ett av Riksidrottsförbundets viktigaste mål. Därför finns det regler och målsättningar som alla inom idrottsrörelsen ska följa.

De lagar som som finns runt omkring oss och som styr Sverige gäller naturligtvis även inom idrotten. För att alla verkligen ska få vara med utan att bli diskriminerade, hotade eller retade, exempelvis på grund av sin ålder, sin hudfärg eller att de är tjej eller kille, så har vi numera en lag som säger att alla ska kunna och få vara med. Därför är det viktigt att alla vi som håller på med idrott, som ledare eller som spelare, tar ansvar för att alla verkligen får möjlighet att kunna vara med.

Texten tagen från Svenska Skolidrottsförbundet  

Detta blev en succé! Eleverna tog hand om varann som aldrig förr och det var en mycket god stämning både på, som utanför plan. Som hjälpdomare och ansvariga för de gröna kortet var elever från Grundsärskolans högstadium, även de skötte sitt arbete på ett snyggt sätt! Cupen spelades på Borås Arena 2, en fotbollsplan utanför skolan.

I år kommer cupen att spelas på anrika Ryavallen, som har varit värd för fotbolls VM och flera landskamper, men även haft allsvenska Elfsborg och Superettaklubben Norrby som inneboende. En annan förändring är att Sjöboskolans sexor kommer att delta, för att öka samhörigheten inför årskurs sju, där en del av Sollundens elever och Sjöboskolans elever kommer att mötas och bli potentiella klasskompisar nästa termin.

NYFA kommer stödja cupen genom att utbilda ledare och spelare om Fair play, men också vara en stöttepelare för organisationen. Det är viktigt att eleverna förstår och får en grundläggande insikt om vad Fair play verkligen innebär för att kunna utveckla empati mot sina med människor.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Lämna ett svar