Jan Mian

Resurstränare

Hammarby Fotboll

Utbildningar

Har inte skapat några utbildningar än.

Presentation

Mitt första uppdrag som tränare hade jag någonstans som 20-21 åring. Jag blev tillfrågad att hjälpa till i ett juniorlag i min dåvarande klubb som låg hjälplöst sist efter vårsäsongen. Jag hjälpte till under träningarna men var aldrig med kring matcherna. Under hösten vann laget alla utom en match och någonstans där förstod jag att jag ville bli tränare. Jag insåg att tränarrollen gav mig möjligheten att driva positiva processer och lyfta människor.

Det tog några år innan jag fick några riktiga uppdrag då jag fortfarande spelade själv. Trots det fann jag mig på något sätt oftast inblandad i någon form av ledarroll. Nu har jag varit tränare i div 4, div 3, superettan och allsvenskan och haft fotboll som yrke i mer eller mindre 18 år. Jag har genomgått utbildningar inom utvecklingspsykologi och fysiologi, alla Svenska fotbollsförbundets olika steg inklusive PRO utbildningen, jag har varit i Nyon och gått UEFAs utbytes kurs bland PRO elever, videoanalys kurs, speciella ledarskapsutbildningar som UGL samt utbildat mig till sportchef mm. Jag har med andra ord valt att utbilda mig inom det jag anser vara viktigt för att jag skall kunna fungera och verka som coach och för att lyfta både spelare och lag i de föreningar jag varit aktiv.

Jag har varit fystränare, assisterande, rådgivare, talangutvecklare (SvFF), mentor, huvudtränare, tipselittränare, interim tränare, tränare för våra unga landslag, coachat i Europaspel, coachat ungdomslag, haft en massa spännande sidouppdrag inom fotbollen som att utveckla innehåll till dataprogram, arrangerat tränarresor utomlands mm. Min erfarenhet och kunskap inom ämnet fotboll är stor. Men jag är inte nöjd eftersom allting ständigt utvecklas. Fotboll är världens kanske mest komplexa sport. Därför är kunskap och egen utveckling en viktig grundsten för mig för att fortsätta utvecklas som coach.

De tidiga framgångarna resultatmässigt gjorde att jag en kort period trodde mer på att vara instruktör än att vara coach. Numera tror jag tror starkt på att skapa relationer som bygger på förståelse för varandras världar för att sen kunna COACHA spelaren på hens väg till framgång, alltså hitta spelarens nycklar. Skapa relationer och band är coachens viktigaste uppgift tillsammans med att ge, utifrån mitt perspektiv, en korrekt och ärlig feedback/feedforward. Jag ser mig själv numera mer som coach än som instruktör, även om instruktören kan vara bra att plocka fram ibland.

Vårt och mitt mål med NYFA är att skapa en kunskapsplattform för alla, där man som ledare kan hämta övningar eller förkovra sig. En plattform där det går att få feedback på sitt arbete, vidareutbilda sig i Sverige eller i ett annat land, hitta ett alternativ till SvFF:s utbildningar när de av någon anledning inte passar in eller är tillgängliga. Vi vill samla experter och duktiga människor inom många relevanta områden under vårt paraply och därigenom vara en resurs för Er inom fotbollen. Vårt mål är inte bara att göra fotbollen bättre utan också att lyfta människan inom fotbollen. Vi är övertygade om att bättre människor skapar en bättre idrott.

Senaste blogginlägg